Tuesday, May 14, 2013

KUDALAI IDLI!!


Years ago, I have learned this recipe from my friend. This is a nutritious idli as it contains black gram, green gram, pepper and cumin seeds. Children always like this as it tastes better than the ordinary idlies. Either tomato chutney or onion chutney is a suitable side dish for this kudalai idli!
 


 
குடலை இட்லி

Ingredients:

Par Boiled rice- 1 cup

Green gram- 1 cup

Black gram- 1 cup

Ghee- 1 tbsp

Oil- 1 tsp

Curry leaves- 1 arc

Chopped green chilles- 1 tsp

Finely chopped ginger- ½ tsp

Asafoetida powder- half sp

Crushed pepper- 1 tsp

Cumin seeds- half sp

Salt to taste

Procedure:

Soak the rice, black gram and the green gram in lots of water over night.

In the morning grind them to a fine batter like idli batter.

Mix with enough salt and ferment the batter for 8 hours.

Heat a small pan and pour the ghee and the oil.

Add the green chillies, ginger, curry leaves and the asafoetida powder.

Fry on slow fire for a few seconds.

Then add the pepper and cumin.

Mix well and pour this to the idli batter.

Mix well.

Fill in the idli mould and steam as we steam the normal idlies.

The delicious KUDALAI IDLY ready now!!

Variations:

We can soak the rice and the black gram separately and the green gram in a separate bowl. After grinding the rice and the black gram to a frothy batter, then add the green gram and grind coarsely.

         

18 comments:

  1. 1st time heard abt the idli,def will try it,love the healthy idli!!

    ReplyDelete
  2. அந்தக் காலத்தில் குடலை-களில் செய்திருப்பாங்க என நினைக்கிறேன். நல்லா இருக்குங்க! சீக்கிரம் செய்து பார்க்கிறேன். இதில் முழு பாசிப்பயறு தானே சேர்க்கணும்? அல்லது உடைத்த (மஞ்சள் நிற) பாசிப்பருப்பா?

    ReplyDelete
  3. Thanks for the nice feedback Menaka! This idly will be soft and very tasty. Do try it!

    ReplyDelete
  4. Thank you very much for the lovely comment Divya!

    ReplyDelete
  5. வருகைக்கு அன்பு நன்றி மகி!

    அந்தக் காலத்தில் பொதுவாக காஞ்சிபுரம் இட்லி மாவை குடலைகள் அல்லது தொன்னை என்றழைக்கப்படும் காய்ந்த இலைகளால் ஆன கிண்ண‌ங்களில் வேக வைத்து செய்வர்கள். சமயங்களில் சிறு சிறு தம்ளர்களில் கூட எண்ணெய் தடவி மாவை ஊற்றி வேக வைப்பார்கள். இந்த இட்லி அதுவல்ல. எதற்காக இந்தப்பெயர் வந்தது என்றும் தெரியவில்லை. ஆனால் ருசி மிக அதிகம். இதை சாப்பிட்டு பழகிய பின் நாம் எப்போதும் செய்யும் இட்லி சற்று ருசி குறைவாகக்கூடத் தோன்றும்!

    உடைத்த, தோல் நீக்கப்பட்ட‌ மஞ்சள் நிற பசிப்பருப்பைத்தான் இதில் சொல்லியிருக்கிறேன்.

    ReplyDelete
  6. Thanks a lot for the nice comment Asiya!

    ReplyDelete
  7. Interesting idli with nice flavors, sounds yummy.

    Event : Mango Delights
    http://kausers-kitchen.blogspot.in/2013/05/my-first-event-mango-delights.html

    ReplyDelete
  8. Amazіng! I'm truly enjoying the design of your web site. Are you using a customized theme or is this freely available to all users? If you really don't wаnt to sаy thе nаmе of it оut
    in thе genеral ρublіс, ρlеаsе maκе surе
    tо email me at: eliserushing@gаwаb.cοm.
    I'd really like to get my hands on this theme! Kudos.

    Here is my site große Schamlippen

    ReplyDelete
  9. Super delicious idli, very nice flavours...
    I am happily following you...
    Migavum nandri...

    ReplyDelete
  10. I like the helpful info you provide in your articles.
    I'll bookmark your weblog and check again here regularly. I'm quite certain I'll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

    Also visit my homepage - Pure garcinia cambogia facts

    ReplyDelete
  11. //உடைத்த, தோல் நீக்கப்பட்ட‌ மஞ்சள் நிற பசிப்பருப்பைத்தான் இதில் சொல்லியிருக்கிறேன்.// ஓ..விளக்கத்துக்கு நன்றி மனோ மேடம்! குடலை இட்லி என நீங்க சொல்லிருப்பதைத்தான் நானும் நினைத்து சொன்னேன், அது வேறு, இது வேறு என்று தெரிந்து போச்சு! :)
    சீக்கிரம் செய்து பார்த்து சொல்கிறேன்.

    ReplyDelete
  12. At this time I am ready to do my breakfast, once having my breakfast coming yet again to read more news.



    Feel free to visit my blog post; Swiaa rose facts

    ReplyDelete
  13. மனோ மேடம், குடலை இட்லி செய்து சுடச்சுட சாப்பிட்டு வந்து பதிவிடுகிறேன். :) பகிர்வுக்கு நன்றிங்க!

    நான் ஒரு கப் புழுங்கல் அரிசி-கால் கப் உளுந்து-கால் கப் பாசிப்பருப்பு சேர்த்துத்தான் அரைத்தேன். இதுவே இட்லி சூப்பரா வந்தது.

    ReplyDelete
  14. மனோ அக்கா ..நீங்க இந்த ரெசிப்பி தந்த நாளிலிருந்து இதுவரை ஏழெட்டு முறை செய்து விட்டேன் ..உங்க குறிப்பிலுள்ள அளவிலும் மற்றும் பாசிபருப்பு குறைவாக இருந்ததால் ஒரு நாள்
    அரிசி 1 கப் /உளுந்து /ப .பருப்பு தலா அரை கப் அளவிலும் போட்டும் செய்தேன் ..எப்படி செய்தாலும் அருமையாக மிக மென்மையாக வந்தது ..மிக்க நன்றிக்கா ..
    பின் குறிப்பு : இன்றும் மாலைக்கு குடலை இட்லிதான் :))
    Angelin .

    ReplyDelete
  15. Hello!

    Your blog has caught our attention thanks to the quality of your recipes. We would be delighted if you would join us on Recipes.in so that we could link to your blog.

    Recipes.in is a search engine that compiles the best Indian cooking sites and blogs from the Internet. We are the second largest in the world with sites in 37 markets and several hundred blogs are already enrolled here and benefit from the traffic we are sending to their sites.

    To join Recipes.in, just go to http://www.recipes.in/add-your-food-blog

    Sincerely,

    Emilie
    Recipes.in

    ReplyDelete
  16. hello madame,
    i want to try this idli,one small doubt,shld we grind the black gram with skin or should we remove the skin.

    ReplyDelete