Years ago, I have learned this recipe from my
friend. This is a nutritious idli as it contains black gram, green gram, pepper
and cumin seeds. Children always like this as it tastes better than the
ordinary idlies. Either tomato chutney or onion chutney is a suitable side dish
for this kudalai idli!
குடலை
இட்லி
Ingredients:
Par
Boiled rice- 1 cup
Green
gram- 1 cup
Black
gram- 1 cup
Ghee-
1 tbsp
Oil-
1 tsp
Curry
leaves- 1 arc
Chopped
green chilles- 1 tsp
Finely
chopped ginger- ½ tsp
Asafoetida
powder- half sp
Crushed
pepper- 1 tsp
Cumin
seeds- half sp
Salt
to taste
Procedure:
Soak
the rice, black gram and the green gram in lots of water over night.
In
the morning grind them to a fine batter like idli batter.
Mix
with enough salt and ferment the batter for 8 hours.
Heat
a small pan and pour the ghee and the oil.
Add
the green chillies, ginger, curry leaves and the asafoetida powder.
Fry
on slow fire for a few seconds.
Then
add the pepper and cumin.
Mix
well and pour this to the idli batter.
Mix
well.
Fill
in the idli mould and steam as we steam the normal idlies.
The
delicious KUDALAI IDLY ready now!!
Variations:
We
can soak the rice and the black gram separately and the green gram in a separate
bowl. After grinding the rice and the black gram to a frothy batter, then add
the green gram and grind coarsely.
1st time heard abt the idli,def will try it,love the healthy idli!!
ReplyDeleteyummy n delicious...
ReplyDeleteஅந்தக் காலத்தில் குடலை-களில் செய்திருப்பாங்க என நினைக்கிறேன். நல்லா இருக்குங்க! சீக்கிரம் செய்து பார்க்கிறேன். இதில் முழு பாசிப்பயறு தானே சேர்க்கணும்? அல்லது உடைத்த (மஞ்சள் நிற) பாசிப்பருப்பா?
ReplyDeleteNew recipe. Looks healthy.
ReplyDeleteThanks for the nice feedback Menaka! This idly will be soft and very tasty. Do try it!
ReplyDeleteThank you very much for the lovely comment Divya!
ReplyDeleteவருகைக்கு அன்பு நன்றி மகி!
ReplyDeleteஅந்தக் காலத்தில் பொதுவாக காஞ்சிபுரம் இட்லி மாவை குடலைகள் அல்லது தொன்னை என்றழைக்கப்படும் காய்ந்த இலைகளால் ஆன கிண்ணங்களில் வேக வைத்து செய்வர்கள். சமயங்களில் சிறு சிறு தம்ளர்களில் கூட எண்ணெய் தடவி மாவை ஊற்றி வேக வைப்பார்கள். இந்த இட்லி அதுவல்ல. எதற்காக இந்தப்பெயர் வந்தது என்றும் தெரியவில்லை. ஆனால் ருசி மிக அதிகம். இதை சாப்பிட்டு பழகிய பின் நாம் எப்போதும் செய்யும் இட்லி சற்று ருசி குறைவாகக்கூடத் தோன்றும்!
உடைத்த, தோல் நீக்கப்பட்ட மஞ்சள் நிற பசிப்பருப்பைத்தான் இதில் சொல்லியிருக்கிறேன்.
Thanks a lot for the nice comment Asiya!
ReplyDeleteInteresting idli with nice flavors, sounds yummy.
ReplyDeleteEvent : Mango Delights
http://kausers-kitchen.blogspot.in/2013/05/my-first-event-mango-delights.html
Amazіng! I'm truly enjoying the design of your web site. Are you using a customized theme or is this freely available to all users? If you really don't wаnt to sаy thе nаmе of it оut
ReplyDeletein thе genеral ρublіс, ρlеаsе maκе surе
tо email me at: eliserushing@gаwаb.cοm.
I'd really like to get my hands on this theme! Kudos.
Here is my site große Schamlippen
Super delicious idli, very nice flavours...
ReplyDeleteI am happily following you...
Migavum nandri...
I like the helpful info you provide in your articles.
ReplyDeleteI'll bookmark your weblog and check again here regularly. I'm quite certain I'll learn many new stuff right here! Good luck for the next!
Also visit my homepage - Pure garcinia cambogia facts
//உடைத்த, தோல் நீக்கப்பட்ட மஞ்சள் நிற பசிப்பருப்பைத்தான் இதில் சொல்லியிருக்கிறேன்.// ஓ..விளக்கத்துக்கு நன்றி மனோ மேடம்! குடலை இட்லி என நீங்க சொல்லிருப்பதைத்தான் நானும் நினைத்து சொன்னேன், அது வேறு, இது வேறு என்று தெரிந்து போச்சு! :)
ReplyDeleteசீக்கிரம் செய்து பார்த்து சொல்கிறேன்.
At this time I am ready to do my breakfast, once having my breakfast coming yet again to read more news.
ReplyDeleteFeel free to visit my blog post; Swiaa rose facts
மனோ மேடம், குடலை இட்லி செய்து சுடச்சுட சாப்பிட்டு வந்து பதிவிடுகிறேன். :) பகிர்வுக்கு நன்றிங்க!
ReplyDeleteநான் ஒரு கப் புழுங்கல் அரிசி-கால் கப் உளுந்து-கால் கப் பாசிப்பருப்பு சேர்த்துத்தான் அரைத்தேன். இதுவே இட்லி சூப்பரா வந்தது.
மனோ அக்கா ..நீங்க இந்த ரெசிப்பி தந்த நாளிலிருந்து இதுவரை ஏழெட்டு முறை செய்து விட்டேன் ..உங்க குறிப்பிலுள்ள அளவிலும் மற்றும் பாசிபருப்பு குறைவாக இருந்ததால் ஒரு நாள்
ReplyDeleteஅரிசி 1 கப் /உளுந்து /ப .பருப்பு தலா அரை கப் அளவிலும் போட்டும் செய்தேன் ..எப்படி செய்தாலும் அருமையாக மிக மென்மையாக வந்தது ..மிக்க நன்றிக்கா ..
பின் குறிப்பு : இன்றும் மாலைக்கு குடலை இட்லிதான் :))
Angelin .
hello madame,
ReplyDeletei want to try this idli,one small doubt,shld we grind the black gram with skin or should we remove the skin.