My close relative gave me this recipe. Even that time, I have not expected that I will make such a soft idli with jowar. I was amazed at the result. It is as soft as the usual idlies we make with the boiled rice. Any kara chutney would make a nice accompaniment for these idlies.
JOWAR IDLI
Ingredients:
Jowar - 1 cups
Par boiled rice ( idli rice) - 1 cups
Urad dhal - 1 cup
Enough Salt
Oil
Preparation:
Mix jowar, rice & urad & wash well.
Soak in enough water for 8 to 10 hours.
Jowar needs at least 10 hours to soak while rice and urad dal only need 4 hours to soak.
Grind to a fine batter adding enough water.
Add salt, mix well and ferment the batter for 10 hrs .
Now you have a nice batter for steaming idlies!
We can prepare tasty dosas with this batter.
Once the batter is spread on hot tawa, pour just a few drops of oil over it, cover & cook.
Turn over & cook for just a few seconds.
Serve with sambar or any chilli chutney.
NB:
When grinding the jowar, it takes a little more time to get a fine batter.
So it is a nice idea to grind the soaked jowar in a mixi and then add at the last stage of grinding the rice and urad dal.
sounds healthy and delicious :)
ReplyDeleteIdlis looks super soft and definitely healthy..
ReplyDeletePerfect and so fluffy!
ReplyDeleteவாவ்...மிகவும் ஹெல்தியான சத்தான இட்லி...சூப்பர்ப்...
ReplyDeleteசெய்துபார்க்க ஆசையாக இருக்கிறது. சோளரவைதானே பயன்படுத்தி இருக்கிறீர்கள் அக்கா? இங்கு வெவ்வேறு அளவுகளில் விற்கிறார்களே! நிறம்கூட... சற்று மஞ்சளாக இருக்கும். கொஞ்சம் விபரம் சொன்னால் உதவியாக இருக்கும். நன்றி.
ReplyDeleteThanks a lot for the nice feedback Aruna!
ReplyDeleteThank you very much for the fine compliment Priya!
ReplyDeleteThank a lot for the lovely feedback Treat and Trick!
ReplyDeleteரொம்ப நாட்களுக்குப்பிறகு உங்கள் வருகை மிகவும் மகிழ்ச்சியை அளிக்கிறது கீதா!
ReplyDeleteமுழு உளுந்து மாதிரி தோற்றமளிக்கும் முழு சோள மணிகளைத்தான் ஊற வைத்து அரைத்திருக்கிறேன் இமா! கலர் நல்ல வெண்மையாக இருக்கும்! செய்து பார்த்து சொல்லுங்கள் இமா!
ReplyDeleteவழக்கமான இட்லி போல் அல்லாமல் வித்தியாசமான சத்தான சோள இட்லி செய்முறை பகிர்ந்து கொண்டமைக்கு
ReplyDeleteமிக்க நன்றி மனோம்மா.
first time here, u have nice recipes. jowar idly is something i wanted to try for a long time. will try sometime :)
ReplyDelete